Gezond van kop tot teen, boekrecensie.

 

Om met de deur in huis te vallen, dit boek krijgt van mij een 8+ als beoordeling. Wat hebben de auteurs hun best  gedaan om alle lichaamssystemen praktisch uit te leggen.

In mijn zoektocht naar een gezond fit lijf, welke ruim 10 jaar geleden begon, ben ik geïnspireerd geraakt door verschillende professionals. 

Mijn boekenkast is inmiddels aardig vol geraakt met allerlei toffe boeken over gezondheid. Los van dat ik een boekenkast in de woonkamer gewoon iets gezelligs vind hebben, gebruik ik de boeken nog geregeld als naslagwerk.

En wat ben blij dat ik dit mooie boek daaraan toe kan voegen! Na het lezen van het boek Gezond van kop tot teen dacht ik: hier moet ik een review over schrijven. Wat een gaaf handboek! 

4 super kundige en oprechte experts slaan samen met nog 11 (!) andere specialisten de handen ineen. 

Nienke Gottenbos (darmtherapeute en voedingsdeskundige), Ralph Moorman (levensmiddelentechnoloog en specialist in hormonen, voeding en anti-ging), Juglen Zwaan (orthomoleculair therapeut, spreker en schrijver) en Pascale Naessens (keramiste en culinair auteur) en alle 11 specialisten, dankjewel! 

 

Waarom ik hier blij van word?!

Het is een compleet boek. Het bevat uitleg over ons lijf en lichaamssystemen, geeft uitleg over gezondheid en ziekte, geeft superpraktische adviezen, info over supplementen en bevat heerlijke (natuurelproof) recepten. 

Eigenlijk kunnen alle andere boeken wel de deur uit, hier staat alles in. Ohnee ik vond een boekenkast ook gezellig he! ;)

 

Zoals je kunt lezen in het voorwoord; alles wat je in je lijf stopt heeft weerslag op jouw gezondheid. Hoe je leeft, bepaalt hoe fit jij je voelt. Pas als alle systemen in het lijf juist door hun gastheer of -vrouw(jij dus) worden bediend, kan ons wonderlijk lijf optimaal functioneren. 

Ons lijf bestaat uit miljoenen verbindingen en netwerkjes. Samen zorgen zij ervoor dat ons hart klopt, dat we kunnen ademhalen, bewegen, denken, voortplanten, ontspannen en slapen. Zodra alle radartjes van dit systeem goed in elkaar grijpen, functioneert ons lijf als een geoliede machine. Ons lijf bestaat namelijk niet uit losse puzzelstukken. Ben je bijvoorbeeld neerslachtig? Dan kan dat komen door stofjes in je hersenen, door je hormonen of door je darmstelsel. 

 

Daar wilde ik meer over weten. Toen ik ruim 8 jaar geleden startte met de opleiding tot natuurvoedingsadviseur, kreeg ik gaandeweg het gevoel dat er nog veel meer belangrijk was voor onze gezondheid dan alleen voeding. Daarom volgde ik ook nog de opleiding Trainer Hormoonfactor bij Sonnevelt opleidingen om meer over hormonen te weten te komen en deed nog een aantal aanvullende cursussen o.a. met betrekking tot spijsvertering. Momenteel ben ik bezig met de cursus Holistisch Voeden en al deze verschillende facetten breng ik samen in mijn coaching. 

Want bij mijn coachees zie ik ook dat een magic pill niet volstaat en er is ook geen one size fits all. Zeker niet voor de langere termijn. 

 

Deze toppers hebben zo veel kennis, daar kan ik alleen maar van dromen. Maar wat een geluk dat zij al die kennis hebben samengevoegd in dit boek. Super fijn om geregeld even er bij te pakken en in tijden van stomme virusjes (iets met Corona..) lekker mee op de bank te kruipen.  Ook zijn er nog eens 11 specialisten op hun vakgebied geïnterviewd: Barbera Havenith, Harry Wichers, Janneke Wittekoek, Jetske Ultee, Maarten Moen, Nathan Hutting, Pauline Dekker, Roger Hoenders, Tjerk Feitsma, Wanda de Kanter en Yvonne van Stigt. 

Wil je hier nu ook meer over weten? Dan is dit boek zeker een aanrader! Het is geschreven in duidelijke taal en heeft een mooie strakke, maar speelse lay out (hardcover!). Wat ik dan ook weer niet geheel onbelangrijk vind :)  

Het boek is te bestellen via deze webshop van A Healthy Life, voor  27,95. 

Ik zal hieronder even de inhoudsopgave downloaden zodat je die alvast in kunt zien. 

 

Benieuwd of jullie dit ook zo'n fijn boek vinden. 

 

LFS!