Intermittent Fasting

 

Ik ben fan!! 

Omdat ik geloof in zo veel mogelijk eten zoals de natuur het bedoeld heeft en in het belang van rust geven van je spijsvertering, kwam ik in aanmerking met Intermittent Fasting. Zelf heb ik ervaren dat ik veel minder schommelingen heb in mijn bloedsuikerspiegel en meer energie krijg wanneer ik een aantal keren per week vast met tussenpozen. 

In mijn praktijk zag ik ook dat mensen hier lekker op gingen. Meer energie, gewichtsverlies, minder opgeblazen gevoel en minder cravings waren het gevolg. 

Dit moeten meer mensen weten. In gesprek met Willeke Verdellen, van Energetic Training, ontstond bij ons het idee om een groep dames te gaan begeleiden middels IF. Daarbij ontstonden weer mooie resultaten. Daarna werd mijn blog opgepikt door Vivian Reijs en zij plaatste deze op haar website Vivonline. Super tof natuurlijk!

Ik vertel jou er ook graag meer over;


Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier aangemaakt wordt, wanneer je iets eet. Met name KOOLHYDRATEN zorgen voor een stijging van je bloedsuikerspiegel. Insuline is nodig om de glucose in de cel te krijgen en de bloedsuikerspiegel omlaag te brengen. Teveel aan insuline zet glucose weg als vet en gaat de afbraak van vet TEGEN. Daarnaast worden door het te veel eten van suikers en koolhydraten de insulinereceptoren steeds ongevoeliger (INSULINERESISTENTIE) waardoor de alvleesklier steeds meer insuline aan moet maken om de bloedsuikerspiegel naar beneden te krijgen. Hierdoor zakt je bloedsuikerspiegel te ver naar beneden, met ENERGIEDIPS en CRAVINGS tot gevolg.  

 

Kenmerken van insulineresistentie:  

- energiedips/ vermoeidheid 

- trillerig  

- concentratieproblemen

- stemmingswisselingen

- gewichtstoename

- lovehandles

- drang naar zoetigheid  

- gewrichtsklachten    


Er zijn 3 hormonen die de bloedsuikerspiegel kunnen laten stijgen. Dit zijn de hormonen:  

- (nor) adrenaline

- glucagon

- cortisol 

Terwijl slechts 1 hormoon de bloedsuikerspiegel laat dalen. Dat is dus insuline.  Dit maakt ons hormonale systeem in de huidige tijd zo kwetsbaar, omdat we leven in een tijd met een overvloed aan suikers. Hieruit kun je aflezen dat de mens duidelijk geëvolueerd is op basis van SCHAARSTE.  
Mogelijke oplossing: INTERMITTENT FASTING (IF).  Laat ik beginnen met het zeggen dat deze manier om je insulinegevoeligheid te verbeteren GEEN verkapte vorm van een crashdieet mag zijn. Het is niet bedoeld voor een quickfix om wat kilootjes te verliezen. Het is een LEVENSSTIJL!
 
Oké, wat is het wel?   Intermittent Fasting is een manier om te vasten met tussenpozen, met als doel het verbeteren van je insulinegevoeligheid. Hierbij wordt de situatie van de oermens nagebootst. In de oertijd was er niet altijd voedsel tot onze beschikking. Daarbij moest de mens vaak eerst gaan jagen en/ of verzamelen (bewegen!) voordat er iets in “huis” was om te eten. Dat is nu natuurlijk wel anders. We hebben overvolle voorraadkastjes en koelkasten. En als je even geen zin hebt om te koken, kun je naar een leuk restaurant of haalt iets “to go”.

Er is altijd voeding tot onze beschikking. Geen probleem zou je denken, maar door het overschot aan koolhydraten en suikers (en misschien wel een tekort aan goede vetten, vezels en eiwitten), ligt voor het lichaam de prioriteit bij de suikerverbranding i.p.v. de vetverbranding.

Er zijn allerlei vormen van IF mogelijk, maar 2 keer per week, 18 uur aansluitend niet eten, heeft al een positieve invloed op je hormoonbalans. Tevens krijgt het lichaam tijdens een periode van vasten een boost van groeihormoon. Dit is weer belangrijk voor je herstel, spiermassa en verbranding op de lange termijn. Daarnaast heeft groeihormoon een wisselwerking met insuline. Is insuline hoog, dan is groeihormoon laag. 

Als je IF zou willen uitproberen zorg er dan voor dat je in het tijdskader dat je wel eet, voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Drink ook voldoende water en/ of kruidenthee. Ook in je "vastenraam".

Met een gerichte TRAINING kun je ook je groeihormoon boosten. En daarom heeft training dus ook een positief effect op de insulinegevoeligheid. Meer spiermassa zal zorgen voor meer insulinereceptoren. Wanneer je nuchter beweegt (niet intensief trainen), kun je de voordelen van IF versterken.  
Ga koolhydraten niet vermijden! Koolhydraten heb je ook nodig, met name voor energie. Kijk wel kritisch naar de verhouding van je macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) en de voedingsmiddelen waar je je voedingsstoffen uit haalt. Als het binnen je macro’s past, wil dat nog niet zeggen dat het gezond voor je is.  
Lukt het je niet meteen om 18 uur aansluitend te vasten, begin dan met 12 uur en bouw dit op in het tempo dat werkt voor jou.

  
IF wordt afgeraden aan kinderen, zwangere ladies, mensen met een (historie) eetstoornis en diabetici.

Bij twijfel of andere medische klachten, overleg dan eerst met je behandelend arts/ therapeut.

 

Succes!!